Restauranger


Bra restauranger på Västkusten?

Letar du efter bra restauranger och matställen i Bohuslän och på Västkusten? Här hittar du några som vi själva har testat och som vi vågar att rekommendera! Att äta gott är ett av livets absoluta glädjeämnen! Minnet från ett lyckat restaurangbesök sitter kvar i ditt medvetande många, många år framåt i tiden. När det gäller mat i allmänhet och restauranger i synnerhet är det så att – Man får vad man betalar för! Hellre att betala ett något högre pris och bli, inte bara nöjd, utan att restaurangen överträffar dina förväntningar. Det är vad vi menar med ett lyckat restaurangbesök. Äre du kanske ute efter ett bra lunchställe i Stenungsund?

Skaldjur på Peterson Krog, Käringön

I fredags tog vi bussen från Stenungsund till Hälleviksstrand. Det var Jörlandabuss, som tillät oss att gå i en helt ny buss med alla möjlig teknik och ljudanläggningar. Om du vill restauranger på västkusten och solnedgång över käringöngöra bussresor på västkusten är Jörlandabuss, ett mycket pålitligt reseföretag. Man såg till att vi säkert och punktligt kom dit vi skulle. Föraren hette Ingemar Larsson och var från Kode där han även arbetar mycket med brandkåren i Kode. Ingemar berättade för ett par roliga historier på vägen ut till Hälleviksstrand. Färjan till Käringön gick som vanligt i exakt rätt tid. Väl på Käringön, hade vi uppenbara problem med halkiga bryggor när det var “isgata.” Julbordet på Petersons var av mycket hög kvalitet och den berömda musselsoppan smakade mycket bra, som förrätt. Lite för få sillsorter, om jag måste ge lite kritik, annars kan man säga att Peterson får betyget 9 på en skala 10. Den fantastiska miljön som det är att vara på den svenska västkusten och vid havet ökar på betyget ett snäpp. Om du vill äta à la carte, finns det många goda rätter på menyn att välja bland och det kan nog aldrig bli fel.

Äggost, Bohusläns landskapsrätt

Äggost är en specialitet som de flesta av oss bohuslänningar någon gång har fått smaka. Många olika recept förekommer och t.o.m. finns det folk som tillreder sin äggost i mikrovågsugnen. Restauranger på Västkusten med Äggost, Bohusläns landskapsrätt | VästkustenNär receptet på äggost skapades fanns ju så klart vare sig mikrovågsugnar eller elektricitet för den delen heller. Det var nog snarare så att äggosten tillagades på en vedspis och detta ställde mycket höga krav på passning då man inte villa att äggosten skall koka. Man kan säga att det finns två olika “skolor” när det gäller att göra äggost. Denna ena skolan “skär” äggosten med ättika och den andra skolan använder filmjölk. Det är hugget som stucket och det är svårt att avgöra vilken som är vilken. Nåväl, som man kan ana behövs det ägg. Ganska många dessutom. nämligen 12 stycken normalstora ägg. Nästa ingrediens är mjölk och inte vilken mjölk som helst utan den röda (goda) som innehåller 3 % fett. Förutom detta behövs även filmjölk. Tyvärr är det väldigt få restauranger på Västkusten som serverar äkta äggost.

Helstekt oxfilé på Harrys Pub, “En god köttbit”

Gott skall det vara när man går ut på restaurang på Västkusten för att äta! Oxfilén på Harrys kan varmt rekommenderas och här kan man kan välja vilken exakt vilken storlek eller vilket vikt som man önskar. Restauranger på Västkusten och Helstekt oxfilé på Harrys Pub | VästkustenMan är också noga med att fråga vilken typ av grillning man vill ha och det är ju ett tydligt bevis på att man vet vad man håller på med. Mitt val denna kväll blev “medium rare” då jag tycker att köttsmaken blir ännu lite tydligare. Vill man ha en kolbit finns ju alltid alternativet “Welldone” men de flesta väljer ändå att beställa medium, vilket ju kan säga vara typiskt svenskt där allt skall vara så där lagom… Oxfilén serveras med en god pepparsås och potatisgratäng. Ett gott glas rött vin smakar ju extra bra till den måltid om det nu är så att man inte behöver ta bilen efter besöket på restaurangen.

# Restauranger på Västkusten

Bra restauranger har bra ventilation!

Alla restauranger som helhjärtat vill erbjuda sina kunder och besökare en bra miljö satsar på ett bra ventilationssystem. Det kan röra sig om luften ute i själva restaurangdelen men även ventilation i form av bra köksfläktar inne i köksdelen. Intressant att studera detta med ventilation då det även ger en viss bild om hur noga man är med “det runt omkring”…